Bir iş yerinde çalışan bir sigortalı iş kazası sebebiyle ölürse yakınlarında işveren tarafından maddi tazminat verilmelidir. Öncelikle cenaze giderleri, tedavi giderleri, destekten yoksun kalma tazminatı ve manevi tazminat talep etme hakkınız vardır. Bununla birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu’na da başvurarak maddi tazminat yerine geçecek aylık gelir, cenaze ödeneği ve tedavi giderleri alabilirsiniz. Ölümlü iş kazası tazminat tutarları duruma göre değişiklik göstermektedir.
Tazminat miktarını belirlerken işçinin olay olduğu anda aktif ve pasif dönemde olan kazançlarının toplamı dikkate alınır. Yani sigortalımın günlük geliri hesaplanırken tüm indirim ve zam gibi detaylar da dikkate alınır. Bilinmeyen kazançlar için de %10 oranında indirim ve zam aralığında tazminat hedeflenmelidir. Bu süreçte kişinin 60 yaşına kadar aktif olarak çalıştığı, 60 yaşından sonra ise pasif olarak çalıştığı dikkate alınmaktadır.
Elde edilen kazançlar her yıl için ayrı ayrı hesaplanır. İŞ kazasının ardından tazminat verilmesine hüküm verileceği tarihe en yakın süredeki değerlere göre bir tutar ortaya çıkar. Bilirkişi raporu üzerinden hüküm verilen tarih arasındaki sürenin olması gereken kadar kısa tutulması gerekmektedir. Ayrıca iki sayı arasında katsayı artışının olmaması ve gelirlerin değişmemesi gerekir. Hesaplamalar net ücretler üzerinden yapılır. Brüt ücretler dikkate alınmaz.
İş kazasında manevi tazminat hesaplaması yaparken, anne ve baba, eş, çocuk tazminat almaya hak kazanacaktır.
Evlenmemiş olan ya da iş kazası geçirdiğinde bekar şekilde hayatını kaybeden sigortalının anne ve babasına tazminat verilir. Bu süreçte destekler hesaplanırken ileride evleneceği ve çocuklarının olacağı da dikkate alınarak destek payı oranına göre hesaplama yapılır. Hak sahibi olan anne ve baba için kendi tahmini yaşam ömürleri tablosuna dikkat edilir.
Ölümle sonuçlanan iş kazalarında kişi evliyse bu durum ayrıca değerlendirilir. Eşine düşen haklar açıkça ortaya konulmalıdır. Hak sahibi eşe tazminat belirlerken ekonomik durum ve çocuk sahibi olma durumu, yaşı, tekrar evlenme ihtimali gibi detaylar belirlenerek iş kazası tazminat miktarı hesaplanır.
Kız çocukların tazminatları hesaplanırken yaşları ve evlenme durumları da dikkate alınır. Bu kararın verilmesi anında gelenek ve adetlere de bakılır. Yargıtay kararlarını dikkate alırsak kırsak bölgelerde 18, kentsel bölgelerde ise 22 olarak kabul edilir. Eğitimine devam eden kız çocuklarda ise 25 olarak belirlenir. Eğitim üst sınırı olan 25 yaşından sonra erkekler her türlü bu destekten çıkmaktadırlar.
İş kazasında destekten yoksun kalma tazminatını ölümle sonuçlanan iş kazalarında anne ve baba, eşler ile çocuklar alabilir. İş kazasına bağlı tazminatlarda maddi ve manevi tazminat alınabilir. Bunun için öncelikle iş kazası olduğunun kanıtlanması gerekmektedir.