Fikri mülkiyet hakkı dediğimiz terim bilimsel, edebi, sanatsal, sınai gibi dallarda yaratıcılığa dayanarak ortaya çıkan faaliyet kapsamında kişiye yasal bazı haklar vermektedir. Yani bir düşünce ya da ürünün somutlaşmış hali üzerinde ekonomik olarak birey ya da kurum hak iddia edebilir. Bir ürün, fikir ya da sanatsal değeri olan bir ürünün haklarını Fikri ve Sınai Mülkiyet Hukuku kapsamında ele alabilirsiniz.
Hukuk büroları bu kanun kapsamında marka, patent, endüstriyel tasarım, coğrafi işaretler, entegre devre topografyaları, telif, ticari sır, bilgisayar yazılımı, araştırma ve iş geliştirme faaliyetleri, özelliği bulunan ürün ve hizmetler, üretim ve sunumlarına ait fikir, sınai mülkiyete dahil olacak değerlerin tescili ve koruması konularında sizlere yardımcı olacaktır.
Fikri ve sınai mülkiyet hakkı kapsamında bireylerin ya da kurumların belli hakları vardır. Bu haklar;
Patent sahibi Fikri ve Sınai Mülkiyet Hukuku kapsamında belli haklara sahiptir;
Bir ürün ya da usul üzerindeki patent hakkı koruma süresi dolduğunda, patent sahibi hakkından vazgeçerse, yıllık ücretlerin ve ek ücretlerin istenen sürelerde ödenmemesi durumlarında sona erecektir.
Elinizde marka hakkı olan bir markaya tecavüz edilmesi halinde hak sahibi olarak hukuk ve ceza davaları açabilirsiniz. Bu davaları şöyle sıralayabiliriz;
Fikri ve sınai mülkiyet hakkı kapsamında fikri ve sinai haklar avukat Türk Patent Enstitüsü ve Avrupa Patent Enstitüsü nezdindeki her işlem için sizlere danışmanlık ve destek olacaklardır. Ayrıca Dünya Ticaret Örgütü ile ilgili uluslararası konvansiyon, anlaşmalar üzerinden doğan dolaylı işlemlerde sizlere destek olmaktadır.